Cuma, Ekim 05, 2007

Organik Giyim



Organik giyim ile ilgili siteleri dolaşırken rastladım 'newborn set' denilen ülkemizde 'hastane çıkışı' olarak bilinen bu takıma. Kimyasallardan uzak durmak ne kadar zor olsa da bunu amaçlayan markalar var. Minikler bu konuda daha hassas olduğu için onlar için organik ürünleri bulmak daha kolay fakat büyüklere de üretim yapan firmalar yok değil. (Morera, Pema organik)


Yetişkinler için yeşil bir gardropa sahip olmak için bazı tavsiyeler de var;


* Bir plana göre alışveriş yapın: Öncelikle ne alacağınızı önceden bilmeniz hem zamandan hem de dolaptaki gereksiz kalabalıktan kazandırır. Hangi renkler size gidiyor? Bu parça dolaptakilerle nasıl uyumlu olur? Ve soru şu; “İki yıl sonra da bu dantelli bustiyeri giymek istiyecek miyim? Veya “Sonra bu kıyafetten başka şeyler yapabilecek miyim? Eğer cevabınız hayırsa, boşverin, bu kıyafeti almayın.


* Kuruya Gitmeyin: Aslında kurutemizleme teknolojisi oldukça ilerlediyse de köşebaşındaki kuru temizlemecinizin yüksek oranda perc (tetracloroethylene) kullanması olası, ki bu madde bilinen bir kansorejendir. Çevrenizdeki yeşil, ıslak temizleme yapan veya CO2 teknikleri kullanan temizleyicileri tercih edin. Etiketinde “kuru temizleme yapınız” uyarısı olan kıyafetlerin çoğu elde de yıkanabilir, özellikle ipek, yünlü ve ketenler.


* İyi Yıkayın: Yıkamak aslında sandığınız kadar da mahsum değil. Bir defa çok su ve enerji gerektirir. Kıyafetleri ters-yüz edip, düşük ısıya alarak ve çamaşır makinasını tam doldurup kullanarak tasarruf edilebilir. Lekelerin üzerine tuz macunu yapıp, yıkamadan önce yarım saat bekletebilirsiniz. Deterjan seçimi sağlığınız için çok önem taşır. Sonuçta ekolojik bir kıyafeti doğal olmayan bir deterjanla yıkadığınızda kıyafet üzerinde kimyasal taşımaya başlar. Bu yüzden muhteviyatında fosfat içermeyen, geri dönüşümlü deterjanları kullanın. Toksik olmayan leke çıkarıcılar kullanın. Eğer yeni bir çamaşır makinesi alıyorsanız enerji tasarruflusunu tercih edin.


* Organik Giyin: Üretildiği lif kadar , boyandığı boyalarında kimysallarına dikkat edin.


* Tekrar kullanım için neden bulun: Dünyaca ünlü birçok tasarımcının yaptığı gibi eski kyafetinizi yeniden başka birşey için tasarlayabilirsiniz.


* Kıyafetin arkasında kim var öğrenin: Çok güzel bir elbisenin arkasında bir çocuğun emeği oldup olmadığını öğrenmek için Sweatshop işçiliği veya etiketin arkasındaki kavramlarını araştırın.


* Hemen Atmayın: Yırtılmış, lekelenmiş de olsa hemen atmayın, ihtiyacı olan biri mutlaka vardır..


[Resim: organicwearusa]

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bilgiler için teşekkürler. Ben kendime ait tasarımları çocuk giyiminde kullanmak istiyorum. İmalat konusunda yardım seçeneklerim neler olabilir? Türkiye'de kendi markası dışında fason olarak bu işi yapanları nerede, nasıl bulabilirim? teşekkürler...

Zeynep dedi ki...

Geç yazıyorum kusura bakmayın, cileklitasarim(at)gmail.com adresine mail atarsanız yardımcı olmaya çalışırım