Salı, Eylül 04, 2007

Bir sıcak hediye: Türk Motifli Çanta



Okul sezonuna az kaldı, dershaneler ise daha şimdiden başladı. Dershaneye gidenleri görünce annemin yaptığı bu çantayla dershaneye gittiğim günleri hatırladım. Cumartesi pazar annemlerin pikniğe yada alışverişe gittiği zamanlarda beni dershaneye bırakmaları daha o zamandan herkesin kendi hayatını yaşadığını öğretti bana. Ama yanımda annemin yaptığı bu çantanın olması bana büyük mutluluk verdi o günlerde. Sizinde yanında olamadığınız ama yakınlığınızı her zaman hissettirmek istediğiniz birileri varsa bu hediye gerçekten işinize yarayacak.

Çantanın Yapılışı:

* Çantanızın üzerinde olmasını istediğiniz motifi belirleyin.
* Karbon kopya kağıdıyla bunu kumaşın üzerine aktarın.
* Batik boyasıyla renlendirin.
* 12 saat kurumasını bekledikten sonra tersten ütüleyerek boyayı fikse edin.

Not: Daha önceden 'Batik Çanta' olan bu çantanın ismini sevgili Berceste'den öğrendiğim bilgiye göre daha sonra 'Türk Motifli Çanta' olarak değiştirdim.

5 yorum:

Berceste dedi ki...

Çanta pek hoş olmuş, elinize sağlık. Ancak batik benim bildiğim tekniğin adıdır. Boyası batik yapımında kullanılıyor olsa dahi çantaya batik sıfatı uymamış gibi geldi bana. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Zeynep dedi ki...

Berceste, teşekkür ederim. Ben ona açıkçası dikkat etmemiştim, yorumunu okuduktan sonra biraz araştırdım. Bir tek gata'nın bir sergisinde 'batik çanta' olarak kullanılmış, onda da çantanın her yeri batik ile desenlendirilmiş. Sanırım benimki gibi sadece bir kısmında batik olanlar için 'Batik desenli' demek daha doğru olur.

Berceste dedi ki...

Sevgili Zeynep, ben hala batik olmadığı konusunda iddialıyım :) Boyası batik boyası olabilir ama senin bu güzelim çantan Türk işi motifli. Bu işin batik tekniği ile yapılmamış. İngilizce ile aran nasıldır bilmiyorum ama sana konu ile ilgili birkaç link söyleyebilirim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Batik

http://www.batikguild.org.uk/index.asp

http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/kooperatifcilik_2/ders41.htm

Zeynep dedi ki...

Sevgili Berceste,batik ile ne demek istediğini şimdi anladım. Benimkinin 'batikguild.org.uk' sitesindeki tanıma göre gerçekten pek batikle ilgisi yok. Sadece batik boyasıyla boyandı. Ve bir de 'Batik Kursunda' öğrenildi:) Ama en yakın zamanda batik tekniği ile boyanmış birşeyler yapmaya karar verdim. Bunun için gönderdiğin linklerin çok faydası olacağını düşünüyorum.
Ayrıca doğru için gösterdiğin bu hassasiyetinden dolayı çok teşekkür ederim Berceste. Yazılarından okuduğum kadarıyla bunu sadece batik konusunda değil hayatta her konuda başarabiliyorsun. Paylaşımların için bu vesileyle de teşekkür ederim.

Berceste dedi ki...

Rica ederim, sonunda anlaştığımıza sevindim :)